21 Temmuz 2010 Çarşamba

İŞYERLERİ GENEL ÇALIŞMA VE TEKNİK EMNİYET TALİMATI

İş yerlerimizde, iş kazalarını asgari seviyeye düşürmek, personelin emniyetli çalışmasını temin etmek, emniyetsiz hareket ve durumları tespit etmek, işyerinde çalışanların sağlık ve güvenlikleri için uymak zorunda oldukları genel kuralları belirlemek maksadıyla hazırlanmış talimattır.

1- İşyerinizde koruyucu malzemeleri ( Gözlük, eldiven, baret , çelik burunlu postal,emniyet kemeri vb). mutlaka kullanınız.
2- İşveren, her türlü güvenlik tedbirlerini almak,koruyucu malzemeleri vermekle; işçilerde kurallara uymak ve koruyucu malzemeleri kullanmakla yükümlüdür.( İş Kan. Mad. 77 )
3- İşyerinde, talimatlara, kurallara uymamak ve koruyucu malzeme kullanmamak suçtur.
4- Her yaptığından ve yapman gerektiğinden emin olmadıkça ve bunu yapmak vazifen değilse şalter ve vanaları katiyen açmayınız ve kapamayınız.
5- İşyerinizin, intizam ve temizliğini koruyun, intizamsızlığın başlıca iş kazası sebebi olduğunu unutmayınız.
6- İşyerinizde yangına karşı daima tedbirli olun. Yangın talimatını okuyun ve riayet edin.
7- İşinizde aceleci olmayın. Tezgahınızı çalıştırmadan önce tereddüt ettiğiniz tarafı mutlaka Nezaretçinize gösterin sorun öğreniniz.
8- Arızalı ya da çalıştırmayı iyice bilmediğiniz tezgahı çalıştırmayın. Arızaya mutlaka amirinize bildirin.
9- Vazifeli olmadıkça katiyen iş yerinizden ayrılıp, başka iş yerlerine gitmeyiniz. (İş kazasına uğrar veya iş kazasına sebep olabilirsiniz.)
10- Görevli gittiğiniz yerden, işinizin bitiminde, araç ve gerecinizle birlikte derhal ayrılın,orada çalışanların dikkatini dağıtmaktan kaçınınız.
11- Bütün makinalar ve çalışanlar sürekli amirlerinin denetiminde bulundurulacak, faaliyet anında meydan gelen aksaklıklar düzeltilecektir.
12- Yıpranmış bulunan takımla katiyen çalışmayın, el aletlerinin sağlam ve kullanmaya elverişli olmasına dikkat ediniz.
13- Fabrika içi ve dışı yollarda, geçitlerde, serbest malzeme hareketine mani olacak hiçbir engel bulundurmayınız. Çalışanların gerektiğinde yığılmalar olmadan süratle işyerini terkedebileceği serbestliği sağlayınız.
14- İşyerinize alkollü gelmek yada işyerinde alkol almak yasak ve tehlikelidir. (İş Kanunu Mad. 84)
15- İşyerinizde, el şakası yapmayınız, iş arkadaşlarınızla, tezgah aralarında kalabalık guruplar halinde katiyen şakalaşmayınız.
16- Vardiya değişikliğinde her şeyi tam ve işler olarak vardiya şefine teslim edin. Aksaklıklar varsa mutlaka rapor ediniz.
17- İşinizin bitiminde çalışma yeriniz ve tezgahınızda yanıcı ve kirli hiçbir artık kalmayacak şekilde temizleyiniz.
18- Kaza ve yangın vukuunda derhal ilk amirinize haber veriniz.
19- Yangın söndürme cihazına ulaşmaya mani olacak şekilde, cihazların önüne istif yapmayınız.
20- Elektrik onarım, hatta enerji yokken, mekanik onarımı ise mutlaka tezgahı tamamen durdurarak yapınız.
21- Her türlü yasa ve talimatlar genel durumlar göz önünde tutularak hazırlanır. Özel ve fevkalade durumlarda soğukkanlı olunuz ve emirlere harfiyen uyunuz.
22- İşyerinizde,sağlıklı ve mutlu çalışmak için amirleriniz ve çevrenizle iyi geçininiz. Talimatlara uyunuz, işinizle alakalı çalışma ve Teknik Emniyet kurallarını öğreniniz. Belki hayatınız küçümsediğiniz bir tedbirle kurtulur.
23- Yazılı talimatlar düşünülmüş muhtemel durumları veya daha önce olmuş olaylara göre hazırlanmıştır. Oysa çalışanlar olarak en iyi güvenlik tedbirlerini kendiniz alabilirsiniz. Şahsınız, Aileniz, Kurumunuz adına çalışmalarınızda güvenliğinize azami titizlik gösteriniz.

Hiç yorum yok: