18 Temmuz 2010 Pazar

MİKRONİZE ÖĞÜTÜLMÜŞ KALSİTİN VE ARAGONİTİN TÜKETİM ALANLARI

Mikronize boyutlarda kuru veya yaş sistemde öğütülmüş kalsitler;

1.KAĞIT SEKTÖRÜ
2.BOYA SEKTÖRÜ
3.PLASTİK VE KABLO SEKTÖRÜ
4.İNŞAAT SEKTÖRÜNDE SIVA, MACUN, DERZ DOLGUSU ÜRETİMİ (Türkiye’de henüz gelişmemiştir.)
5.YAPIŞTIRICILAR
6.GIDA SEKTÖRÜ (Türkiye’de henüz gelişmemiştir.)
7.SERAMİK SEKTÖRÜ (60-100 mikron boyutu)
8.HALI TABANI, YER MUŞAMBASI SEKTÖRÜ

Kağıt Sektörü
Mikronize kalsit özellikle yazı tabı kağıtları, duvar kağıtları ve kartonların üretiminde selüloza % 15-30 arasında katılarak kullanılmaktadır. Yüksek beyazlıkta olması, ucuzluğu ve kağıda kazandırdığı diğer teknik özelliklerden dolayı son 10 yıl içersinde Avrupa’dan başlayıp tüm dünyada kaolinin yerini alarak kağıt sektörüne girmiştir.

Boya Sektörü
1,3,5,20,40 mikron boyutlarında kuru öğütülmüş kalsit kullanan boya sektörü, en fazla 5 mikron kalsit kullanmaktadır. İnşaat boyalarında iç ve dış kaplamada su bazlı boya sisteminde % 25-35 oranında kalsit boya içersinde kullanılmaktadır.

Plastik Sektörü
Kalsit plastik mobilya, boru, otomotiv v.b. bir çok plastikten mamul ürün üretiminde gerek doğal öğütülmüş gerekse kaplanmış halde kullanılmaktadır. Kaplama çoğunlukla stearik asitle bazen de kalsiyum stearatla yapılmaktadır.

İnşaat Sektörü Sıva, Macun, Yer Dolgusu Üretimi
Türkiye’de yeni gelişmekte olan hazır sıva, macun v.b. olanlarda beyaz dolgu kullanılması, Avrupa ve ABD’de çok yaygındır.İnşaat sektöründe beyaz renkli, çimento esaslı sıva ve macunlar toz polimerlerle karıştırılıp duvara tatbik edildiğinde kaba sıva, ince sıva, macun ve hatta boya işlemi bir kalemde çözülmektedir.

Yapıştırıcılar
Polimerlerle karıştırılan kalsit dolgusu inşaat ve otomotiv sektöründe yoğun olarak kullanılacaktır. Bu alan da gelişecek tüketim alanlarından biridir.


Gıda ve Yem Sektörü
Mikronize kalsit bisküvi, ekmek, çiklet v.b. gıda maddelerinde katkı olarak kullanılmaktadır. Kimyasal saflığı, rengi nedeniyle maliyeti düşürücü dolaylı kalsiyum kaynağı olarak kullanılmaktadır.

Seramik Sektörü
Kalsit (CaCO3) seramik sektöründe düşük oranlarda olsa da 40-100 mikron boyutlarında öğütüldükten sonra reçetelere katılmaktadır.

Halı Tabanı ve Muşamba
Plastik sektörü içersinde anılabilmesine rağmen 40-60 mikron boyutlarında kullanıldığı için ayrıca belirtilmiştir. Giderek artan oranlarda kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok: